Datum: 17 maart 2022
Categorie: Niet gecategoriseerd

Zonnebloemolie uitverkocht, Marktplaats stroomt juist vol!

De supermarktbranche krijgt nu al signalen dat zonnebloemolie lastig te verkrijgen is. Bij sommige supermarkten is daarom een quotum ingesteld voor het aantal flessen dat klanten kunnen kopen. Ook op Marktplaats zien handelaren hun kans, honderden artikelen met zonnebloemolie worden aangeboden.

In verband met de oorlog in Oekraïne waarschuwde de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) woensdag dat de plantaardige olie dreigt op te raken. Oekraïne is een grote producent van zonnebloemolie. Er zou nog voldoende zijn om een paar weken vooruit te kunnen. “We krijgen de eerste signalen dat het lastig is om zonnebloemolie te krijgen”, zegt een woordvoerder van het CBL namens de supermarkten. “Daarom hanteren sommige supermarkten een quotum.”

De zonnebloemolie die in Nederland geïmporteerd wordt, komt volgens het CBL voor twee derde uit Oekraïne, de rest van elders. “Voor producten waar zonnebloemolie in verwerkt is, wordt op dit moment bekeken hoe alternatieve plantaardige oliën gebruikt kunnen worden.”