Datum: 17 juli 2022
Categorie: Niet gecategoriseerd

Wandel4Daagse gaat dinsdag niet door vanwege klimaatverandering: "50 graden"

De eerste wandeldag van de Nijmeegse Vierdaagse gaat dinsdag niet door vanwege de verwachte extreme hitte, hetgeen het gevolg is van de klimaatverandering die hoofdzakelijk aan de mens te danken is (zo zeggen klimaatwappies). Dat heeft de organisatie van het wandelevenement zondag besloten. De Vierdaagse begint nu op woensdag en bestaat uit drie dagen.

olgens marsleider Henny Sackers is het “code rood” voor Nijmegen en de Betuwe, waar het wandellegioen de eerste dag doorheen zou trekken. Alternatieve scenario’s zoals de routes inkorten waren volgens hem “niet toereikend”. “De omstandigheden zijn slechter dan 2006”, zei hij. Tijdens de editie van 2006 kwamen twee lopers om het leven vanwege de tropische hitte toen.

Alle weerbureaus verwachten dat de temperatuur dinsdag oploopt tot boven de 35 graden. Weerplaza gaat op dit moment uit van een maximumtemperatuur van 39 graden in Nijmegen.

Inspanningsfysioloog Maria Hopman van het Radboudumc in Nijmegen is verbonden aan het wandelevenement. Vrijdag sprak zij haar zorgen al uit over het wandelen in de hitte. Meteorologen noemden het laten doorgaan van de eerste dag van de Vierdaagse onverantwoord. Rijkswaterstaat waarschuwde dat de temperatuur van het asfalt dinsdag boven de 50 graden kan uitkomen.