Datum: 5 juli 2022
Categorie: Niet gecategoriseerd

Supermarkten gaan bekijken of ze schade op blokkeerboeren kunnen verhalen

Supermarkten bekijken of zij de geleden schade door boerenblokkades ergens kunnen verhalen. Het is volgens een woordvoerster van supermarktkoepel CBL nog niet duidelijk wat hierin mogelijk is, maar de ‘optie ligt op tafel’.

Zo’n twintig distributiecentra van supermarkten door het hele land werden gisteren het doelwit van boerenblokkades. Vooral Albert Heijn, Jumbo en Picnic werden de dupe van de protesten. Supermarktkoepel CBL riep gisteren al op de blokkades op te heffen, maar boeren zeggen de centra ‘dagenlang’ te willen blokkeren. Op verschillende plekken hebben ze de nacht doorgebracht.

De schade voor supermarkten loopt volgens CBL na een dag van blokkades bij distributiecentra al in de miljoenen euro’s. Dat komt vooral door het bederven van niet-geleverde producten, maar supers lopen ook omzet mis doordat er minder producten in de schappen liggen. Volgens het CBL zijn dinsdagochtend ruim tien distributiecentra geblokkeerd, wat minder dan op de eerste dag van deze acties. Een verbetering wil de zegsvrouw het niet noemen. ,,Het zijn er nog steeds veel te veel en we hopen dat er wordt opgetreden.” Op dit moment zijn er in onder meer Woerden, Nijkerk, Raalte, Oosterhout en Almere boerenacties gaande. De politie deelde gisteren ruim 200 boetes uit.