Datum: 20 april 2022
Categorie: Niet gecategoriseerd

Ophef in Twente over traditie met antisemitische teksten: "Onbegrijpelijk!"

In het Twentse dorp Ootmarsum is ophef ontstaan over een oude tradite genaamd ‘vlöggeln’, waar zogehten Poaskearls door het dorp lopen en liederen zingen. De ‘Joden, die met hun valse raad Jezus aan het kruis offerden’ zongen tientallen inwoners van Ootmarsum eerste en tweede paasdag. Oud-rabbijn Lody van de Kamp vindt het een antisemitische tekst, en wil dat er afscheid van wordt genomen zo zegt hij tegen TC Tubantia.

Het zingen van het lied Christus is opgestanden hoort bij de traditie van het vlöggeln in Ootmarsum. Acht poaskearls gaan voor bij de rondgangen door het stadje, zowel ’s ochtends als ’s middags, op eerste én op tweede paasdag. Dat de Joden ‘met hun valse raad’ verantwoordelijk zijn voor de ‘misdaad’ van het ‘offeren van Christus aan het kruis’, valt tijdens zo’n rondgang meerdere keren te vernemen. En nog diverse keren aan het eind van de middag, tijdens het eigenlijke vlöggeln. Daarbij leiden de poaskearls al zingend een sliert inwoners door het stadje.

„Onbegrijpelijk”, zegt Lody van de Kamp. De voormalig rabbijn is als geboren Enschedeër bekend met de traditie van het vlöggeln, al is hij er zelf nooit bij geweest. „Maar ik kan niet begrijpen dat inwoners van Ootmarsum dit kunnen zingen, als ze de geschiedenis van hun eigen stad kennen. Aan de voet van de Kuiperberg werden in de Tweede Wereldoorlog vier joden gefusilleerd.”

Het is niet bekend of de in Ootmarsum hun traditie gaan herzien.