Datum: 19 april 2022
Categorie: Niet gecategoriseerd

Nederland op gezonde tour: ‘Binnenkort minimumleeftijd voor fastfood’

Het wetenschappelijk bureau van het CDA ijvert voor een minimumleeftijd voor fastfood. De leeftijdsgrens, vergelijkbaar met die voor tabak en alcohol, moet helpen om een gezonde generatie te creëren. Dat staat te lezen in de studie van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van de partij.

“Het gaat erom dat kinderen jong vertrouwd raken met zorg voor zichzelf en een gezonde levensstijl”, aldus het rapport.

Het onderzoek gaat ervan uit dat de gezondere leefstijl van kinderen ook verder reikt naar het gezin en de rest van de samenleving. Dat kan bereikt worden door afspraken met sectoren die ongezonde voeding verkopen, maar ook door regelgeving. Een minimumleeftijd is een voorbeeld van een verstrenging van de regels. Het onderzoek rept wel met geen woord over vanaf welke je leeftijd je dan wel friet of hamburgers zou mogen kopen.

Te makkelijk verkrijgbaar

In het WI-onderzoek staat dat ongezond eten te makkelijk te verkrijgen is. Het is ook aantrekkelijker dan gezonde voeding. Mensen zien constant reclame en lage prijzen, en daarmee speelt de sector in op de primitieve trek in bewerkte voedingswaren.

Het instituut vindt het idee om mensen aan te moedigen gezonder te eten niet betuttelend is. “We zouden evengoed kunnen stellen dat het aanbod zo dominant is geworden dat dát nu betuttelt.”