Datum: 18 december 2021
Categorie: Niet gecategoriseerd

Mark en Hugo grijpen vanavond hard in: "Harde lockdown!"

Waarschijnlijk vindt zaterdag nog een persconferentie plaats waarop het demissionaire kabinet nieuwe maatregelen tegen het coronavirus bekendmaakt. Die kans is “zeer aanwezig”, aldus een ingewijde. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft een harde lockdown geadviseerd.

De persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zou dan net als anders om 19.00 uur beginnen. In de ochtend pleegt het kabinet overleg met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad.

Daarna komen de meest betrokken bewindslieden samen om het nieuwe advies van het OMT te bespreken.

Het OMT pleit er volgens bronnen voor om alle sectoren te sluiten, met uitzondering van essentiële winkels als supermarkten, apotheken en drogisterijen. Met deze stap moet een einde gemaakt worden aan de snelle opmars van de veel besmettelijkere omikronvariant van het virus.

Er zijn serieuze zorgen over de omikronvariant. De verwachting is dat de momenteel heersende deltavariant snel zal worden verdrongen uit Nederland. Het is nog niet duidelijk of mensen ook zieker worden van omikron. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Uit eerste onderzoeken blijkt dat de coronavaccins minder effectief zijn wat betreft het voorkomen van besmetting met de omikronvariant, maar gevaccineerde mensen zijn waarschijnlijk nog wel beschermd tegen een ernstig verloop van de ziekte.