Datum: 30 april 2022
Categorie: Niet gecategoriseerd

Kaag vindt het terecht dat Derksen stopt: "Onnaceptabel op deze manier te spreken"

Vicepremier Sigrid Kaag vindt het „terecht” dat Johan Derksen heeft aangekondigd te stoppen met het programma Vandaag Inside, na de verontwaardiging over zijn uitspraken daar. Dat zei ze vrijdag op de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad, waar ze premier Mark Rutte verving. Zij benadrukte dat haar opvatting „geen kabinetsthema” is.

Derksen zei eerder deze week in het programma dat hij in zijn jongere jaren eens een dronken, bewusteloze vrouw had misbruikt met een kaars. Tafelgenoot René van der Gijp moest hardop lachen om de bekentenis. Kaag vindt het „onacceptabel dat je denkt dat je op deze manier kunt spreken in een televisieprogramma en dat er dan wordt meegelachen.”

Volgens Kaag heeft het stoppen van Derksen niets te maken met een zogeheten ’cancel culture’ of afrekencultuur. Zij vindt het eerder een kwestie van „normering.”

Kaag, partijleider van D66, lag afgelopen weken zelf onder vuur vanwege haar afhandeling van klachten over seksueel wangedrag binnen haar eigen partij. Op een persconferentie vorige week zei ze spijt te hebben dat ze niet eerder zelf ingreep. De kwestie lag volgens haar bij het bestuur, die harde conclusies over het gedrag van partijprominent Frans van Drimmelen stilhield.