Datum: 2 juni 2022
Categorie: Niet gecategoriseerd

Johan D. (73) niet vervolgd na kaarsenverhaal: onduidelijk of incident is gebeurd

Johan D. wordt niet vervolgd voor zijn kaarsenverhaal dat hij eind april opbiechtte in het programma Vandaag Inside. Het Openbaar Ministerie kan niet vaststellen wat er werkelijk is gebeurd. D. zei in de bewuste uitzending dat hij in de jaren 70 een bewusteloze, dronken vrouw met een kaars had gepenetreerd en sprak van ‘een jeugdzonde’. Het incident gebeurde na een met drank overgoten stapavond waar volgens hem ook een keeper van voetbalclub SC Veendam bij was.

Een dag later zwakte D. dat verhaal al weer af en vertelde hij dat hij de kaars op een sokkel tussen de benen van de vrouw had gezet. Hij wilde met de anekdote voornamelijk de tijdgeest van de jaren 70 neerzetten, en zei zich ervoor te schamen, maar toen was het leed al geschied. De uitspraken van D. leidden tot een golf van verontwaardiging. Het programma verdween twee weken van de buis.

De uitspraken waren voor het Openbaar Ministerie aanleiding een onderzoek te starten.  Volgens het OM zijn D. en een getuige gehoord, maar uit hun verklaringen is niet vast komen te staan of het incident daadwerkelijk is gebeurd. De identiteit van de vrouw is niet achterhaald.  ,,Omdat niet duidelijk is wat er precies is voorgevallen heeft het OM besloten de zaak te seponeren”, aldus een woordvoerder.