Datum: 23 maart 2022
Categorie: Niet gecategoriseerd

'Hugo de Jonge was nauw betrokken bij omstreden mondkapjes-deal Sywert Van Lienden'

Minister Hugo de Jonge bemoeide zich met de mondkapjesdeal die de regering sloot met Sywert van Lienden en die later veel ophef veroorzaakte. Van Lienden en zijn compagnons verdienden 20 miljoen euro aan de deal. De coronaminister ‘zorgde er persoonlijk voor’ dat een topambtenaar contact opnam met Van Lienden.

Dat onthult de Volkskrant vandaag. De krant baseert zich op interne documenten en WhatsAppberichten die het in handen heeft gekregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Minister De Jonge, die tijdens de pandemie als minister van Volksgezondheid werkte, had zich niet met de inkoop mogen bemoeien. Die taak was weggelegd voor het ministerie van Financiën, schrijft de Volkskrant.

De Jonge vroeg de secretaris-generaal van dat ministerie, Bas den Dungen, in april 2020 via WhatsApp om contact op te nemen met Sywert van Lienden. Dat was een CDA-partijgenoot van de minister.

“Je kunt die Sywert beter inside pissing out hebben dan outside pissing in”, schreef De Jonge. “Met een klein beetje verdraagzaamheid moet dat lukken. Hoop echt dat het lukt.”

Op 7 juni 2021 zei minister De Jonge juist nog dat hij ‘niet betrokken was’ bij de Sywert-deal:

De topambtenaar stuurde het volgende terug, schrijft de Volkskrant: “Gebeld en voicemail ingesproken dat ie mij vanavond kan bellen. En anders heel het weekend. Ik zal zelf ook nog wel paar keer bellen.” De Jonge vond dat ‘super’.