Datum: 24 maart 2022
Categorie: Niet gecategoriseerd

Flinke verlaging prijzen benzine en diesel in Duitsland, Rutte lees je mee?

De Duitse regering heeft donderdag een reeks maatregelen gepresenteerd om huishoudens te helpen met de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Zo komt er onder meer een tijdelijke verlaging van de accijns op benzine en diesel. Door de hoge energieprijzen staat de koopkracht van veel Duitsers zwaar onder druk.

De accijns op benzine gaat in Duitsland met 30 cent per liter omlaag, die op diesel met 14 cent. Wanneer de accijnsverlaging ingaat, is niet duidelijk. Wel is bekendgemaakt dat de verlaging voorlopig geldt voor drie maanden.

In Nederland gaat de brandstofaccijns per 1 april omlaag: op benzine met 17 cent, op diesel met 11 cent en op lpg met 4 cent.

België besloot eerder al de accijnzen op brandstoffen te verlagen. Die maatregel is al ingegaan, waardoor het prijsverschil met Nederlandse tankstations extra groot is tot op 1 april ook in Nederland de prijzen naar beneden gaan. Het zorgt ervoor dat extra veel automobilisten de grens overgaan om in België de tank vol te gooien.

Duitsland wil steenkolencentrales langer openhouden

Verder krijgen mensen in de bijstand opnieuw een eenmalig bedrag van 100 euro, boven op een vergelijkbaar bedrag dat eerder al was toegezegd. Daarnaast ontvangen belastingbetalers een vergoeding van 300 euro en gaat de kinderbijslag met een eenmalig bedrag van 100 euro omhoog.

De regering in Berlijn maakte verder bekend te kijken naar het langer openhouden van steenkolencentrales. Duitsland wil eigenlijk in 2030 helemaal zijn gestopt met steenkool, maar door de oorlog in Oekraïne wil het kabinet veel minder afhankelijk worden van Russisch gas. Langer doorgaan met steenkool moet daarbij helpen.

Steenkool is goed voor ongeveer een kwart van de stroomproductie in Duitsland. Het land is voor ongeveer 65 procent van zijn gastoevoer afhankelijk van Rusland.