Datum: 22 juni 2022
Categorie: Niet gecategoriseerd

Boeren met tractors ondanks verbod massaal op snelweg, politie grijpt in

Tienduizenden boeren uit het hele land trekken vandaag naar Stroe (Gelderland) voor een landelijk boerenprotest. De organisatie verwacht dat zo’n 22.000 mensen komen demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Op de snelwegen is het gezellig druk met boeren en hun trekkers.

Heel druk zelfs, want Rijkswaterstaat raadt gebruikers aan hun reis uit te stellen. Dat geldt zeker voor mensen in het midden van het land. Iets voor 8.00 uur stond er bijna 200 kilometer file, terwijl er normaal op het hoogtepunt van de woensdagochtendspits zo’n 90 kilometer file staat.

Onder het mom van ‘We keren Den Haag de rug toe’ gaan vandaag tienduizenden boeren demonstreren op een stuk land in Stroe, een dorp in de gemeente Barneveld. Een deel van hen komt op trekkers naar deze Gelderse plaats.

In eerste instantie stond het boerenprotest gepland voor Den Haag, maar de organisatie koos ervoor om het protest te verplaatsen naar Stroe, door de ligging in de Gelderse Vallei. De Gelderse Vallei is een streek waar de stikstofuitstoot met 58 procent moet dalen: een percentage waar de provincie het niet mee eens is. Deze wil daarom een eigen stikstofplan opstellen.

Nationaal Commandant Willem Woelders herhaalt woensdag de uitspraak van de politie dat er wordt opgetreden als dat kan. De dienst blijft wel realistisch, gezien de grote hoeveelheid boeren die de snelweg op zijn gegaan. “Het uitgangspunt is en blijft: tractors niet op de snelweg.”